Walka z cukrzycą typu 2 – co powinieneś jeść, a czego unikać?

Walka z cukrzycą typu 2 – co powinieneś jeść, a czego unikać?

Objawy takie jak ciągłe zmęczenie, nieustanne pragnienie, częste infekcje skóry, drętwienie kończyn, źle gojące się skaleczenia i zadrapania mogą być objawami poważnych zaburzeń pracy naszego organizmu.

Cukrzyca, inaczej hiperglikemia (przecukrzenie), może skrócić nam życie i to nawet o 10 lat. Dlatego trzeba zwrócić uwagę na to co jemy i w jakich ilościach spożywamy nasze posiłki, których powinno być dziennie pięć. Nie wolno wydłużać przerwy między nimi i zmniejszać ich liczby w ciągu dnia.

Produkty, które należy spożywać to przede wszystkim te, o niskim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który określa, z jaką szybkością wzrośnie we krwi cukier po spożyciu danego produktu. Im niższy indeks glikemiczny, tym mniejsze stężenie cukru we krwi. Dzieje się tak dlatego, że samo podnoszenie glukozy następuje bardzo powolnie.

Jeśli chodzi o produkty, które należy za wszelką cenę unikać to przede wszystkim cukier i jego pochodne. Należy wykluczyć takie produkty, które w swojej konsystencji zawierają składniki jak miód, karmel, słód jęczmienny. Nie powinno się również spożywać ciast biszkoptowych, ciepłego pieczywa pszennego jak np. tosty, zapiekanki czy bułeczki na ciepło.

Makaron i ryż można jeść, ale nierozgotowane. Zasada ta dotyczy również ziemniaków i marchewek.

Jeśli chodzi o przodowników niskiego indeksu glikemicznego, to są to chleb i bułki wieloziarniste, graham, chrupkie pieczywo żytnie, kasze takie jak gryczana czy jęczmienna.

Jeżeli chodzi o soki owocowe, to należy zachować dużą ostrożność. Mają one to do siebie, że po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Do składu diety cukrzycowej należy wprowadzić dużo warzyw. Najlepsze z nich to kapusta kiszona, ogórek kiszony, papryka, kalafior, brokuły, kapusta pekińska, rzodkiewka, sałata, cebula, szpinak. Przy diecie cukrzycowej należy zwrócić szczególną uwagę na gospodarkę wodną naszego organizmu. Nie mogą to być napoje, które zawierają w sobie cukier. Jeżeli już słodzić, to można użyć cukrów prostych – słodzików. Najlepiej jednak jest to skonsultować z dietetykiem lub farmaceutą.

Podstawą leczenia cukrzycy typu 2 jest właściwe odżywianie. W diecie cukrzycowej powinny zostać zawarte wszystkie składniki pokarmowe czyli węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, błonnik i inne składniki mineralne. W przypadku silnego głodu pomiędzy posiłkami można zjeść warzywa niskowęglowodanowe.